I am become death

Destroyer of worlds. Således sagde den amerikanske fysiker Oppenheimer, da han var med til at opfinde atombomben. Her citerede han Bhagavad Gita, der er et gammel hinduistisk skrift, men med en atombombe mellem hænderne kan de fleste godt forstå, hvorfor det var disse ord, der kom ud af hans mund.

Et våben af dimensioner, som verden aldrig havde set før, med en enorm evne til at ødelægge. Et våben, der i dag stadig har noget voldsomt og skræmmende over sig, og et våben, ingen ønsker affyret.

De to gange, hvor atomvåben er blevet brugt på byer, har det haft forfærdelige konsekvenser for dem, som blev ramt, og der har været mange kritiske stemmer fremme om brugen af atomvåben. Heldigvis er der i de sidste mange år ikke blevet brugt våben af den kaliber, og der er heldigvis en stor sammenslutning i dag, som arbejder for, at atomvåben ikke skal spredes yderligere.

Mange af dem, som blev skabt under den kolde krig, er afmonteret og kan ikke længere bruges som våben. Der er dog skabt andre våben, som er lige så skræmmende, og det er fx neutronbomben. Den har dog aldrig været i brug, og med en smule held, så kommer den aldrig det.