Det handler om kvalitet

For mange mennesker er der en særlig glæde ved at samle på gamle ting. Der er også mange passionerede våbensamlere, og rundt omkring i herreværelser og hobbykældre findes der spændende samlinger af historiske våben, som ejerne har brugt år af deres liv på at få samlet sammen.

Hvis man har historiske våben, er det vigtigt at vide, at der også for dem gælder regler for, hvordan de må opbevares. Også hvis man arver våben, gælder der særlige regler, og dem skal man naturligvis kende til, så man ikke risikerer at ligge inde med en våbensamling, som man ikke må have i sit hjem.

Hvis man samler historiske våben, kan der være en særlig niche, man dyrker. Sabler, pistoler, jagtgeværer med en særlig historie – måske med et dokumenteret tilhørsforhold til en bestemt adelig familie, til en gren af kongehuset eller noget andet, som gør våbnet særligt værdifuldt. Antikviteter med såkaldt proveniens er som oftest langt mere eftertragtede end antikviteter, der ikke har en sådan dokumenteret oprindelse eller en dokumenteret ejerforholdshistorik.

Måske handler det for en samler også om, at tingene skal have en særlig høj kvalitet, teknisk og håndværksmæssigt. Det gælder jo i alle sammenhænge, at ting af høj kvalitet giver en særlig glæde. En glæde, man kan genfinde mange steder – for eksempel på rorfokus.dk, hvor man kan finde udstyr til køkken og bad i høj kvalitet, som kan indgå i nybyggeri og renoveringsprojekter. Har man sans for kvalitet, vil den givetvis følge én i alle aspekter, også når man skal bestykke sit hjem med udstyr til køkken og bad af høj kvalitet.

Bliv inspireret til din egen samling af kvalitetsvåben

Vil du selv kaste dig over et projekt med at samle våben, så kan man finde inspiration til det på museer og herregårde rundt omkring – både herhjemme og i udlandet. På det historiske museum i London kan man for eksempel se samlinger af antikke våben i alle afskygninger og se på skydevåbnenes udvikling gennem historien. Måske kan man her finde inspiration til den gren af kvalitetsvåben, som man selv gerne vil samle på. Under alle omstændigheder kan man blive meget klogere på våbnenes historie og deres udvikling gennem historien, og dermed se, hvordan fokus på kvalitet har gjort, at nogle våbenproducenter og -typer har overlevet til i dag, mens andre har måttet bukke under for tidens ubønhørligt gnavende tand.

Et særligt område kan være at samle på våben fra den danske oldtid og fra Vikingetiden. Her skal man være opmærksom på, at der gælder mange regler for fund fra den tid – nogle ting er danefæ og tilhører derfor os alle gennem staten, mens andre våben kan være frie på markedet. Her må man rådføre sig med mennesker fra museumsverdenen og auktionshuse, som kan give råd og vejledning om, hvilke regler der gælder i hvert enkelt tilfælde.