Alt om Forsvarets nye Leopard kampvogne

I dag kaster vi blikket på den historiske kampvogn Leopard, som længe har været det danske Forsvars foretrukne kampvogn. Lær alt om den første Leopard 1 og den seneste Leopard 2A7, som Forsvaret netop har fået fingrene i.

Leopard 1 fra Tyskland

Det kan godt være at der er tale om en ny kampvogn, men modellen blev ikke opfundet i går. Den første udgave af Leopard 1 blev sat i produktion i Vesttyskland fra 1965. Det var den første kampvogn, som Vesttyskland satte i produktion efter Anden Verdenskrig.

Det danske Forsvar købte denne mellemtunge kampvogn af vesttyskerne, og den første ankom i Danmark i februar 1976. Danskerne var blandt de første til at bruge kampvogne af modellen Leopard 1 til reelle kampaktioner i verden. Det skete da Danmark brugte Leopard 1A5 i forbindelse med Operation Bøllebank i Bosnien-Hercegovina i april 1994.

I halvfemserne blev Leopard 1 overgået af Leopard 2. Den kom først på tegnebrættet i 1970, takket været erfaringer fra fx Yom Kippurkrigen i 1973. I slutningen af halvfjerdserne så den første Leopard 2 lyset i 1979. Siden da har tyske Krauss-Maffei Wegmann (KMW) produceret og solgt Leopard 2 kampvogne til 12 forskellige lande, herunder Danmark.

Verdens bedste kampvogn til det danske Forsvar

Det er stadigvæk Leopard 2 modellen, som danner base for de kampvogne, der beskytter de danske soldater i kamp den dag i dag. Forsvaret modtog for nyligt 44 Leopard 2A7-kampvogne, som bliver kaldt for “knytnæven” i forsvaret.

Når det kommer til vognproduktion den dag i dag, er det vigtigt med beskyttelse, og dette gælder såvel militæret som andre almensdanskere. Derfor fokuserer danske producenter som fx worksystem.dk også på beskyttelse, når det kommer til indretning af køretøjer.

Når det kommer til de nye Leopard 2A7-kampvogne skal de gøre livet nemmere for de danske soldater. Faktisk er det danske militær i fuld gang med at teste kampvognene, og det er ikke alle, som får lov til at komme ind i kampvognene.

Danmark er det første land i verdenen, som har fået fingrene i Leopard 2A7-kampvognen, som kaldes for den bedste kampvogn i verdenen. Derfor holder Forsvaret kortene tæt på kroppen, i forbindelse med de interessante og brugbare komponenter, der er indeni kampvognen.