Retur til oversigt. KLIK! Retur til oversigt. KLIK! Retur til oversigt. KLIK!

Pionererne: Chilblain

Carl Johan Bruhn (tv) og Mogens Hammer

Den første SOE operation i Danmark fandt sted natten mellem den 27 og 28 December 1941, og kode navnet for operationen var "Chilblain".
Agenterne var Carl Johan Bruhn og Mogens Hammer. De blev nedkastet med faldskærm ved Torpeskov nær Haslev på Sjælland. Bruhn sprang først, derefter blev den medbragte udrustning udkastet og til sidst sprang Hammer.

Bruhns faldskærm svigtede, og han styrtede til jorden og var dræbt på stedet. Hammer landede i god behold, og efter en tids søgen fandt han Bruhns lemlæstede lig. Hammer måtte til sidst opgive at finde den medbragte radiosender, og den faldt den næste dag i tyskernes hænder. Hammer nåede næste dag til København og indlogerede sig hos nogle venner.

Bruhn og Hammer medbragte desuden 12 pistoler af ukendt type til den spirende modstandsbevægelsen. Dette var SOE's første våbenleverance til det besatte Danmark, men da Hammer heller ikke fandt dem, blev de ligeledes tyskernes bytte. Hammer var formentlig iført et bælte med en påmonteret pistol til udløsning via et kabel, som var ført op langs armen til hånden. Den er aldrig fundet. Bruhns bæltepistol blev fundet i den medbragte oppakning, og medførte at dansk og tysk politi udsendte advarsler om dette yderst farlige våben. Derudover medbragte de kun deres personlige udrustning.

Ukendt agent

SOE

Chilblain

Udstyret

© 2006 www.stengun.dk